הדגש רגש

אודות

מהו רגש ואילו תפקידים הוא משחק בחיינו האישיים והחברתיים? באילו דרכים רגשות פועלים? כיצד אנחנו לומדים להביע רגשות ולהבין רגשות של אחרים ומה המשמעות של התהליך של וויסות רגשי? אלה רק מספר קטן של שאלות המעסיקות את המחקר על רגשות. מודלים במחקר המדעי על רגש עוסקים בתפקידים השונים של רגשות – מבחינה ביולוגית, חברתית, קוגניטיבית ואישיותית.

המחלקה לפסיכולוגיה מציעה הדגש בנושא רגש לתלמידות ותלמידי ב"א מצטיינים. המסלול כולל תכנית לימודים מגוונת, מעמיקה ורחבה שבה תלמידים ילמדו את עיקר לימודי הבחירה שלהם בתחומים מגוונים הקשורים להיווצרות, הבעה וויסות של רגשות (רשימת הקורסים מופיעה למטה). כחלק מתוכנית הלימודים התלמידים יתנסו במעבדות העומדות בחזית המחקר המדעי על רגש, ועוסקות במחקר פורץ דרך, רב-תחומי, הבוחן תהליכים רגשיים מזוויות שונות. בנוסף לכך, יתקיימו פעילויות חברתיות ייחודיות לתלמידי התוכנית, הרלוונטיות לתכני ההדגש.

תהליך הקבלה

קבלה למסלול תהיה לקראת שנה ב' של התואר הראשון, ותתבסס על:

• הצטיינות: ממוצע של 90 לפחות בציוני הקורסים של שנה א'
  • הצהרת כוונות (עמוד אחד): מדוע מעניין את התלמיד/ה לעסוק בתחום של רגש
  • קורות חיים

יש להירשם עד לתאריך 15.8.22 (הודעות קבלה ישלחו עד שבועיים לפני תחילת שנת הלימודים)

להגשת מועמדות לחצו כאן.

לשאלות: אנא צרו קשר במייל clusterpsychology.huji@gmail.com.

רשימת הקורסים הכלולים בהדגש

במסגרת ההדגש ילמדו הסטודנטים 12 נ"ז בקורסים בתחום של רגשות:

• 4 נ"ז עבודה מעשית מחקרית
  • 6 נ"ז קורסי בחירה (4 נ"ז קורסי בחירה של תואר בוגר ו-2 נ"ז קורסי בחירה של תואר מוסמך) מתוך הרשימה המצורפת
  • 2 נ"ז פרו סמינר: רגש בשנה ג' של התואר (שנה ב' של ההדגש)

קורסי בחירה לב"א - 2 קורסים (2 נ"ז כל אחד) לפחות לבחירה מהרשימה הבאה (4 נ"ז):

• קשיבות וחמלה בחיי היום יום (51159) – פרופ' נורית ירמיה
  • רגש (51975) – פרופ' מאיה תמיר
  • סכסוכים בין קבוצות (51113) – ד"ר עודד אדומי לשם
  • היבטים פסיכולוגיים של טראומה והתעללות בילדים (51161) – ד"ר פולה דוד

קורסי בחירה למ"א – קורס אחד לפחות לבחירה מהרשימה הבאה (2 נ"ז):

• הבעות רגש: תיאוריה ומחקר (51845) - פרופ' הלל אביעזר
  • ויסות רגשות: סמינר (51579) - פרופ' מאיה תמיר
  • הפרעות אכילה: תיאוריה ודרכי טיפול (51761) – ד"ר לאורה קנטי

במקרים חריגים, תלמידים בעלי עניין מיוחד יכולים לקבל אישור מיוחד מרכזת ההדגשים לקחת קורס מחוץ למחלקה (מעבר לקורסים המופיעים ברשימה לעיל) לאחר תיאום עם החוגים האחרים.

קורסי התנסות מחקרית- שנה ב' או ג', 4 נ"ז (+ 4 נ"ז עבודה סמינריונית) - 1 לבחירה מתוך הרשימה הבאה (גם אם עושים עבודה מעשית מחקרית במעבדה שאינה נמצאת בין המעבדות הללו, אך נושא העבודה קשור לתחום של רגש, ניתן לקבל אישור מראש מרכזת ההדגשים לבצע את העבודה המעשית במעבדה שאינה נכללת ברשימה לעיל):

• עבודה מעשית מחקרית:  הבעה וזיהוי של רגשות  - פרופ' הלל אביעזר
  • עבודה מעשית מחקרית: רגש וויסות רגשי – פרופ' מאיה תמיר
  • עבודה מעשית מחקרית: תהליכים רגשיים בסכסוכים בין קבוצות– פרופ' עירן הלפרין (הקורס אינו מתקיים בשנת תשפ"ג)
  • עבודה מעשית מחקרית: חקר הפרעות חרדה – פרופ' יונתן הפרט
  • עבודה מעשית מחקרית: קוגניציה, רגש ופסיכופתולוגיה - פרופ' נילי מור
  • עבודה מעשית מחקרית:  מוח, הורמונים והתנהגות בדיאדה ההורית  - ד"ר שיר אציל
  • עבודה מעשית מחקרית: אמפתיה ומוח – ד"ר ענת פרי (הקורס אינו מתקיים בשנת תשפ"ג)
  • עבודה מעשית מחקרית: נוירופסיכולוגיה קלינית – פרופ' אייל קלנטרוף
  • עבודה מעשית מחקרית: קוגניציה חישובית– ד"ר ערן אלדר

פרו-סמינריון: רגש – (Emotions) שנה ג': 2 נ"ז

סדנת מחקר שבה הסטודנטים יקראו מאמר/פרק הסוקר נושא מרכזי במחקר המדעי על רגש. בשיעור מרצי המחלקה (או ממחלקות אחרות) מהתחום ידונו בסוגיות בתחום הנ"ל. הרצאות האורח תינתנה פעם בשבועיים ובכל שבוע שני אחד סטודנט/ית י/תציג מחקר עכשווי מחזית המחקר על רגש.

הערות חשובות

• סיום חובות ההדגש יתועד בגיליון הציונים של התלמיד בלבד ולא בתעודת הבוגר.
  • נקודות הזכות שיילמדו במסגרת תכנית ההדגש (12 נ"ז) תהוונה חלק מהחובות הנדרשות במסלול הדו-חוגי או החד-חוגי בפסיכולוגיה ולא מעבר לחובות הנדרשות בכל אחד מהמסלולים.