check
כללי | המחלקה לפסיכולוגיה

כללי

ברכות לפרופ' גרשון בן שחר לרגל זכייתו בפרס ישראל בתחום הפסיכולוגיה לשנת התשפ"ד

ברכות לפרופ' גרשון בן שחר לרגל זכייתו בפרס ישראל בתחום הפסיכולוגיה לשנת התשפ"ד

31 מרץ, 2024

את לימודי התואר הראשון בסטטיסטיקה התואר השני בפסיכולוגיה והדוקטורט בפסיכולוגיה עשה כולם באוניברסיטה העברית, ולימים שימש גם כראש המחלקה לפסיכולוגיה, דיקן הפקולטה למדעי החברה ופרו רקטור. בשנת 2003 החל לכהן כנשיא האוניברסיטה הפתוחה, תפקיד אותו מילא במשך חמש שנים. בשנת 2011 זכה בפרס א.מ.ת (אמנות מדע ותרבות) על תרומתו לאבחון פסיכופזיולוגי.

בן-שחר הוא בין החוקרים המובילים בעולם כיום בנושא אבחון מידע באמצעות תגובות פיזיולוגיות. מחקריו בנושאים תגובות אוריינטציה ואיבחון פסיכו-פיזיולוגי פורסמו בכתבי העת המובילים בעולם, וכן בשני ספרים.

kahneman

המחלקה לפסיכולוגיה אבלה על מותו של פרופ' דניאל כהנמן

28 מרץ, 2024

פרופ' כהנמן, יליד ישראל, כיהן בעבר בשנות ה-70 וה-80 של המאה העשרים, כחבר סגל המחלקה. באותה תקופה, פיתחו כהנמן ופרופ' עמוס טברסקי ז"ל, את תורת הערך (Prospect Theory), שהובילה לימים לזכייתו בפרס נובל בכלכלה.

תורת הערך מתארת תהליכי קבלת החלטות בתנאי אי ודאות, וחוללה מהפכה בכל הקשור להבנת ההתנהגות האנושית על הטיותיה. לתיאוריה השלכות אדירות, הניכרות עד היום, בתחומי הפסיכולוגיה, הכלכלה, הניהול, המדיניות הציבורית, ובתחומים רבים אחרים.

פרופ' כהנמן כיהן כחבר סגל באוניברסיטת פרינסטון, ושמר במהלך השנים על קשרים הדוקים עם האוניברסיטה העברית.

יהי זכרו ברוך.

פרופ' נילי מור

האזינו לפרופ' נילי מור

4 פברואר, 2024

כחמישית מאיתנו יחוו בשלב מסוים בחיים שלנו דיכאון קליני. האם אפשר למנוע את זה? פרופ' נילי מור, ראש המעבדה לקוגניציה ורגש, באוניברסיטה העברית בירושלים מסבירה מה קורה לנו כשאנחנו חווים דיכאון והאם בינה מלאכותית יכולה לעזור.

Prof. Eran Halperin

ברכות לפרופ' עירן הלפרין

31 ינואר, 2024

על זכייתו בפרס מיכאל ברונו לשנת 2023. הפרס מוענק מידי שנה לשלושה חוקרים ישראלים צעירים (עד גיל 50) מטעם יד הנדיב.

ועדת הפרס רואה בזוכים חוקרים מצטיינים שהוכיחו כישרון ויצירתיות יוצאי דופן בעבודתם האקדמית, ואשר זוהו על סמך הישגיהם כבעלי פוטנציאל לפריצות דרך משמעותיות בתחומם. החוקרים הזוכים ניחנים לא רק במצויינות אלא גם נתפסים כבעלי פוטנציאל להשפיע על החיים האקדמיים בישראל, מעבר לתחומי המחקר הספציפי שלהם.

shir genzer

פרק על אמפתיה לסדרת Elements in Perception

28 ינואר, 2024

ברכות לדוקטורנטית שיר גנזר ולמסטרנט יועד בן אדיבה, שיחד עם פרופ׳ ענת פרי כתבו פרק על אמפתיה לסדרת Elements in Perception בהוצאת Cambridge University Press.

הפרק (שיוצא לאור כספר נפרד) מיועד בעיקר כחומר לימוד, לסטודנטים סקרנים שרוצים להבין לעומק מהי אמפתיה, כיצד חוקרים אותה במעבדה, ומה הם כיווני מחקר עכשוויים בתחום.

קישור ניתן למצוא בתגובה הראשונה

האזינו לפרופ' יונתן הפרט

האזינו לפרופ' יונתן הפרט

25 ינואר, 2024

תופעות של חרדה ופוסט טראומה הן לא דבר חדש ומאז ה-7 באוקטובר הן גם הלכו וגברו. איך יודעים לזהות את ההבדל בין פחד לחרדה? האם ניתן לטפל בחרדה ללא טיפול תרופתי והאם אפשר באמת להעלים את התקפי הפאניקה? פרופסור יונתן הפרט, פסיכולוג קליני מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית מסביר בפודקאסט שאלה אחת ביום את כל מה שחשוב לדעת.

חשוב להדגיש- הפרק הוקלט לפני ה-7 באוקטובר

noam markovitch

מיהו הילד הרגיש לסביבתו?

22 ינואר, 2024

 בעשורים האחרונים, טענתה של התיאוריה הרווחת בפסיכולוגיה התפתחותית בנוגע לאופן שבו הסביבה משפיעה על התפתחותם של ילדים הייתה שיש שתי קבוצות של ילדים. הקבוצה הראשונה הינה של ילדי סחלב שמושפעים מסביבתם: הם יפגעו במיוחד כאשר יחשפו לסביבה שלילית וירוויחו יותר מכולם מחשיפה לסביבה חיובית. הקבוצה השנייה הינה של ילדי שן הארי, אשר אינם מושפעים מסביבתם – לא משנה כל כך אם הם יהיו בסביבה חיובית או שלילית, ההתפתחות שלהם תהיה פחות או יותר זהה.

מחקר חדש של ד״ר נועם מרקוביץ׳, בשיתוף עם ד״ר יובל הרט ופרופ׳ אריאל כנפו-נעם, ניסה לאתגר טענה זאת בשימוש בשיטות חדשות מוכוונות נתונים.

איך ומתי מתפתחים ערכים?

איך ומתי מתפתחים ערכים?

15 ינואר, 2024

איך ומתי מתפתחים ערכים?

רוב המחקר בנושא מתייחס לערכים כמתפתחים בגיל ההתבגרות, אבל כבר כעשור ידוע שילדים מראים מבנה ערכים משמעותי כבר בגיל חמש עד שבע. עכשיו נשאלת השאלה מה קורה לערכים אחר כך? בדיוק בשאלה זו עוסק מאמר חדש של פרופ' אריאל כנפו-נעם פרופ' מיה בניש וייסמן ופרופ' אלה דניאל.

במאמר מראים החוקרים שבילדות התיכונה, אותה תקופה שפרויד התייחס אליה כגיל החביון, דווקא יש המון "אקשן" התפתחותי. ערכים נהיים מופשטים, יציבים ועקביים יותר, קשורים טוב יותר להתנהגות, ובהדרגה משקפים את מבנה הערכים הבוגר שאנחנו רואים אצל מבוגרים.

ברכות למצטייני דיקנית ורקטור בהוראה

ברכות למצטייני דיקנית ורקטור בהוראה

31 דצמבר, 2023

ברכות לחברי סגל המחלקה לפסיכולוגיה שנבחרו למצטייני הוראה בשנת תשפ"ג על ידי רקטור האוניברסיטה: ד"ר שירי בן דוד, ד"ר נעם זיגלמן

 

ברכות למצטייני/ות דיקנית בהוראה על פי הערכות התלמידים/ות לשנת תשפ"ג מהמחלקה לפסיכולוגיה:

סגל בכיר: ד"ר שירי בן דוד, ד"ר טלי קליימן

shir ginosar

ברכות לשיר גינוסר יערי

30 אוקטובר, 2023

בימים אלה של מלחמה אנחנו שמחים על כל פיסה של חדשות טובות ונרגשים לברך את שיר גינוסר-יערי, דוקטורנטית במעבדה של פרופ' מאיה תמיר, על זכייתה במלגת אריאן דה רוטשילד לדוקטורנטיות מצטיינות לשנת תשפ"ד.

תכנית אריאן דה רוטשילד לתלמידות דוקטורט שנוסדה בשנת 2009 מעניקה מלגות לתלמידות דוקטורט מצטיינות באוניברסיטות המחקר בארץ בכל התחומים. תכנית ייחודית זו מבקשת לקדם שוויון הזדמנויות לנשים באקדמיה ושילובן בעמדות מפתח בחברה הישראלית, ע"י תמיכה בדוקטורנטיות מוכשרות ובעלות מוטיבציה.

כל הכבוד שיר!

האזינו לפרופ' יונתן הפרט

האזינו לפרופ' יונתן הפרט

16 אוקטובר, 2023

פרופ' יונתן הפרט, פסיכולוג קליני וראש המעבדה לטיפול ובריאות הנפש באוניברסיטה העברית, התראיין בשבוע שעבר בכאן מורשת, שם דיבר על התחושות השונות שעשויות להתעורר אצל רבים מאיתנו בימים אלה, ועל דרכי התמודדות אפשריים עם המצב.

בין היתר, ציין פרופ' הפרט כי חוויה של תחושות כמו פחד, חוסר אונים, נתק, כעס, עצב ועוד, היא הגיונית לחלוטין והסביר כי עלינו לתת לגיטימציה לרגשות אלה.

אנחנו מזמינים אתכם להקשיב לדבריו החשובים!

maya_katz

ברכות חמות למיה כץ

28 ספטמבר, 2023

סטודנטית שנה ג' בשילוב פסיכולוגיה-קוגניציה על זכייתה בקטגוריית Highly Commended בתחרות Undergraduate Awards 2023.

התחרות הבינ"ל מיועדת לסטודנטים בתואר ראשון במגוון תחומים - מתמטיקה, פיזיקה, מדעי הרפואה, סיעוד, פילוסופיה, מדע המדינה פסיכולוגיה ועוד. על המתמודדים להציג עבודה שנכתבה במהלך התואר ועומדת בקריטריונים מסויימים (היקף העבודה והציון). חבר השופטים בוחר את העבודות המצטיינות בכל קטגוריה ומי שזוכה במקום הראשון אפילו מוזמן להשתתף בכנס בדבלין.

bushra

ברכות לבושרה מסאלחה

12 ספטמבר, 2023
דוקטורנטית במעבדה של פרופ' נילי מור וד"ר שירי בן דוד על זכייתה במלגת ות"ת לדוקטורנטים בני החברה הערבית לשנת תשפ"ד. מטרת המלגה לאפשר לדוקטורנטים מצטיינים להקדיש את מלוא זמנם ללימודים.