פרסומים

בעיות שינה בקרב פעוטות עלולות להשפיע על יחסן של אימהות כלפיהם

במחקר שנערך במעבדה להתפתחות חברתית בראשות פרופ׳ אריאל כנפו-נעם נמצא כי אימהות לתינוקות שהראו בעיות שינה בגיל 9 חודשים נטו להראות עלייה ברגש השלילי שלהן כלפי התינוק מגיל 9 חודשים לגיל 18 חודשים. העלייה ברגש השלילי אצל הורים לתינוקות עם בעיות שינה תועדה אך ורק אצל האימהות, ולא אצל האבות.

במחקר לקחו חלק גם ד״ר דנה ורצברגר, בעבר דוקטורנטית במחלקה וכיום פוסט דוקטורנטית במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה סטנפורד; יחד עם אוריה ברוכי ובשיתוף פרופ' ליאת טיקוצקי מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

אינהיבציה או אורינטציה - מצאנו תחליף לפוליגרף

לרשויות החוק והמשפט יש עניין בגילוי מידע שחשודים מנסים להסתיר. פוליגרף היא שיטה מוכרת אבל בעייתית. "מבחן ידע מוסתר" היא שיטה מהימנה יותר: כשאנשים נחשפים לפריט מידע שהם מכירים מכיר אבל רוצים להסתיר אפשר לזהות תגובה גופנית ומוחית טיפוסית. השאלה היא אם התגובות הן תוצאה של הניסיון להסתיר (אינהיביציה), או תוצאה של הפניית תשומת לב לפריט המוכר (אורינטציה).

Prof. Eran Halperin

פשרת עמדות יכולה להוביל לפתיחות להשקפות אלטרנטיביות ומתונות יותר

פרופ' עירן הלפרין בשיתוף עם פרופ' דניאל בר-טל, וד"ר בועז מאוניברסיטת תל אביב פרסמו פרק בנושא Paradoxical Thinking as a Paradigm of Attitude Change in the Context of Intractable Conflict.

הפרק מציג גישה חדשה לשינוי עמדות, הנקראת חשיבה פרדוקסלית ומציע שמסרים מסוג חשיבה פרדוקסלית, כלומר, מסרים התואמים את השקפתו של הפרט, אך מנוסחים בצורה מוגברת, מוגזמת ואף אבסורדית, יכולים להוביל אנשים לתפוס את האמונות שלהם או את המצב הנוכחי כמופרך וכלא מתקבל על הדעת ולאחר מכן, לתהליך הפשרת עמדות המוביל להערכה מחדש של עמדות שהוחזקו בעבר.

Dr. Eran Eldar

הטיות נוצרות דוקא כתוצאה של תהליך קבלת החלטות הדרגתי

ידוע שבמצבים מסוימים אנשים מקבלים החלטות באופן מוטה שנוגד את ההיגיון. התיאוריה הפופולרית היא שהטיות כאלה הן תוצר של מערכת קבלת החלטות מהירה ואוטומטית, ולכן ניתן להתגבר עליהן בעזרת הפעלת שיקול דעת מאומץ יותר.

האם בחירה באמת מובילה לשינוי בהעדפות?

מחקר הפסיכולוגי על דיסוננס קוגניטיבי מעיד שאנחנו נוטים להתאים את עמדותינו להתנהגותנו. הפרדיגמה המחקרית הראשונה שהראתה זאת, כבר בשנות ה-50, היא פרדיגמת ה"בחירה החופשית", שהראתה שבעקבות בחירה בין אפשרויות, אנשים משנים את העדפותיהם לטובת האפשרויות בהן בחרו.

ספר חדש לפרופ' איתן בכר

לפני כשבועיים יצא לאור ספרו של פרופסור איתן בכר יחד עם דוקטורנטית שלו לשעבר, אנאלו ורבין, בהוצאת Routledge היוקרתית.

הספר מסכם את יישום התיאוריה הפסיכודינמית של הפסיכולוגיה של העצמי לטיפול בהפרעות אכילה, דוגמאות קליניות, ומחקר המציג את יעילות התיאוריה בטיפול, במחקר RCT, וכן יכולתה לנבא בטווח של שנים הופעת מחלה או ריפוי ממנה.

האם הזדהות או תחושת שייכות לקבוצה יכולה להניע חברי קבוצות מוחלשות למחאה משותפת עם חברים מהקבוצה החזקה?

על השאלה הזאת ניסו לענות הדוקטורנטים אריק שומן וסיוואר עאסלה יחד עם פרופ' עירן הלפרין במאמר שפורסם לאחרונה ב- European Journal of Social Psychology.

המאמר בוחן מחאה משותפת בין קבוצות בקונפליקטים. במחקר אורך שבוצע בהקשר הפלסטיני-ישראלי נמצא שהזדהות פלסטינית יכולה להניע פלסטינים למחאה משותפת עם ישראלים רק בתקופות של ״שקט״, אך לא בתקופות של הסלמה, וכי המוכנות למחאה משותפת יורדת בהסלמה כי ההזדהות מתחזקת והגבולות בין הקבוצות נהיים יותר חדים וברורים.

תגובות לזכייה במפעל הפיס - לא מה שחשבתם

דמיינתם פעם איך תגיבו אם תקבלו שיחה מאראלה ממפעל הפיס?

מחקר חדש של הדוקטורנט דורון אטיאס ושל פרופ' הלל אביעזר גילה שקיימים הבדלים בתגובה הקולית של הזוכים. המחקר, שהתפרסם לאחרונה בכתב העת Emotion השווה בין תגובות קוליות של זוכים בסכומים שונים לבין קולות של שחקנים שדימו את הזכייה.

נבדקים בחו"ל שהאזינו לתגובות הקלויות הן של הזוכים האמיתיים והן של השחקנים, דירגו בצורה חיובית את התגובה של השחקנים. עם זאת, בקרב הזוכים האמיתיים התגובה נתפסה כחיובית רק עד סכום זכייה של 60,000 ש"ח. מעל סכום זה (ועד 1.5 מיליון ש"ח) התגובה נתפסה כשלילית למאזינים.

מחקר חדש חושף כי צריכת קפאין עשויה להקהל על נטייה להפרעות נפשיות כפייתיות

שתיית כוס קפה עשויה לסייע לאנשים המתמודדים עם הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (Obsessive Compulsive Disorder) להתגבר על הנטייה המוכרת שלהם לשטוף את ידיהם, זאת באמצעות העלאת רמות העוררות במוח - כך עולה ממחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי "Journal of Anxiety Disorders", ונערך על ידי ד"ר אייל קלנטרוף והדוקטורנטיות הדר נפתלוביץ' ונועה טאובר

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן

במחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת "cognition" הראו אורי לביא רוטבין ופרופ' ענבל ארנון שילדים ומבוגרים לומדים קשרים חדשים בין תמונות יותר טוב כאשר הם מופיעים בהתפלגות מוטה.

הרבה מהאלמנטים בסביבה שלנו לא מתפלגים בצורה אחידה: למשל, תינוקות רואים מעט חפצים הרבה פעמים, והרבה חפצים מעט פעמים. גם המילים שתינוקות שומעים מראים התפלגות מוטה. התפלגויות מוטות יכולות לעזור בלמידה, כי הן מספקות סביבות צפויות יותר. למרות זאת, מחקרים שבודקים איך אנחנו לומדים קשרים בין צלילים או בין אובייקטים (למידה סטטיסטית) משתמשים כמעט תמיד בהתפלגויות אחידות.