שאלות ותשובות - פסיכולוגיה
מה אפשר לעשות עם תואר ראשון בפסיכולוגיה?
תואר ראשון בפסיכולוגיה פותח דלתות רבות במגוון תחומים: פסיכולוגיה קלינית, נוירופסיכולוגיה קלינית שיקומית, פסיכולוגיה מחקרית קוגניטיבית וחברתית, פסיכומטריקה, ניהול משאבי אנוש, ייעוץ ארגוני וכד'. בנוסף, הלימודים בתחום רחב כמו פסיכולוגיה, במחלקה הטובה ביותר בישראל בתחומה, מקנים יתרון משמעותי על פני מועמדים רבים אחרים בענפי תעסוקה שונים במגזר הציבורי והפרטי. תלמידים שירצו להמשיך ללימודים קליניים בתואר השני יזכו להמלצות וקשרים אישיים טובים עם מיטב החוקרים והמרצים בארץ. כמו כן, השתתפות במחקר במהלך התואר מקנה בסיס משמעותי למעוניינים להמשיך לתארים מחקריים מתקדמים.
מה כדאי ללמוד עם פסיכולוגיה?
עולם הפסיכולוגיה עשיר ומגוון ובעל ממשק עם תחומי מחקר שונים, לכן כמעט כל שילוב שתבחרו יכול להיות מהנה, מעניין מאתגר ומספק. מבין כל השילובים האפשריים, מקיימת המחלקה תכניות מיוחדות בתחומים הבאים: פסיכולוגיה ומדעי החיים (פסיכוביולוגיה), פסיכולוגיה ומדעי הקוגניציה, פסיכולוגיה ומשפטים, פסיכולוגיה ומדעי המחשב. התכניות משקפות התפתחויות מחקריות בתחום הפסיכולוגיה וביישומו בארץ ובעולם.
איזה קורסים צריך ללמוד בשנה א'?
מומלץ ללמוד כל שנה כ-20 נקודות זכות בכל חוג (כמובן שלרוב יוצא קצת יותר או קצת פחות).
בשנה א' אתם חייבים להירשם לקורסים: חשיבה סטטיסטית בפסיכולוגיה, יסודות ביולוגיים של ההתנהגות, הכירו את המדע (יש לבחור קורס אחד מתוך המקבץ הקיים), השתתפות בניסויים (אין לקורס זה זמנים, פשוט צריך להשתתף ב - 10 שעות של ניסויים שהם 40 נקודות במעבדות השונות בפסיכולוגיה, כל רבע שעה שווה לנקודת קרדיט אחת).
בנוסף, עליכם להשתתף בקורס הדרכה בשימוש בספריה - תהליך ההרשמה לקורס: באתר האוניברסיטה העברית יש להיכנס לסטודנטים>ספריות וארכיונים>ספריית הר הצופים>מידע אלקטרוני>מודל (ואז להכניס פרטים אישיים).
כמו כן, המחלקה ממליצה לקחת בשנה א' בין אחד לשלושה מבין קורסי היסוד הבאים: אישיות (51503), תהליכים קוגניטיביים (51539), תהליכים פסיכוביולוגיים (51537). ככל שמתאפשר לכם, הנכם יכולים לקחת גם את הקורס פסיכולוגיה אבנורמלית (51626).
במידה ואילוצי החוג השני שלכם אינם מאפשרים באופן חד משמעי את לקיחת הקורסים הללו בשנה א', ניתן לקחת קורסים אלו בשנים ב'-ג'.
ראו פירוט נוסף לגבי תכניות לימודים.
איזה קורסים צריך ללמוד בשנה ב'?
ישנם שלושה קורסי חובה אותם יש לקחת בשנה ב': שיטות סטטיסטיות במחקר פסיכולוגי, שימוש במחשב SPSS + EXCEL, פסיכולוגיה ניסויית ושיטות מחקר (תלמידי שיחלו לימודים בשנת הלימודים תשע"ו ילמדו בשנה ב' גם קורס "כתיבה אקדמית").
בנוסף, משנה ב', אפשר לקחת כל אחד מקורסי היסוד (בתנאי שסיימתם את דרישות הקדם במידה וישנם), כאשר ניתן לקחת חלק מהם רק החל משנה ב': יסודות הנוירופסיכולוגיה (51404), תהליכים חברתיים (51201), תהליכים התפתחותיים (51202).
תוכלו לחלק את קורסי היסוד שנותרו לכם (אחרי שנה א') בין השנים ב' ו-ג', לפי העדפתכם.
ראו פירוט נוסף לגבי תכניות לימודים.
האם מותר לקחת קורסי בחירה בשנה א'?
ניתן לקחת קורסי אבני פינה כבר משנה א' כקורסי בחירה. קורסי בחירה בפסיכולוגיה ניתן לקחת רק החל משנה ב'.
האם ניתן להכיר לי בקורסים שעשיתי בחוג לפסיכולוגיה באונ' אחרת?
ניתן להגיש בקשה להכרה בקורסים מאוניברסיטאות / מכללות אחרות. יש להגיש את הבקשה לפקולטה למדעי החברה, בצירוף גיליון ציונים רשמי וסילבוס של הקורס. יוכרו רק קורסים שנלמדו בחוגים לפסיכולוגיה ואשר יימצאו מקבילים לקורסי חובה הנלמדים במחלקה, בציון 70 ומעלה.
האם מותר לי לקחת קורסים מחוגים אחרים שיחשבו לי כחלק מהתואר?
במידה ומצאתם קורס בחירה במחלקה אחרת שברצונכם לקחת וממש קשור לפסיכולוגיה תוכלו להגיש בקשה מיוחדת לוועדת ההוראה של המחלקה דרך יועצת הבוגר. במידה והקורס ימצא כמתאים להיחשב כחלק מהתואר תוכלו להחשיבו במניין הנקודות בפסיכולוגיה.
האם ניתן לסמוך על תרגומים של מאמרים לעברית?
התרגומים הם כמובן באחריות המתרגם בלבד, ולכן תמיד עדיף לקרוא את המקור. עם זאת, כמובן שיש גם תרגומים טובים, תצטרכו לשפוט בעצמכם. עצה מעשית ומועילה - כדאי להתרגל לקרוא חומר באנגלית. זו הכנה טובה לקראת מבחן המתא"ם וחשוב מאוד בתארים מתקדמים ובחיים בכלל.
מה זה אומר לעבור למסלול חד חוגי?
לעבור לחד חוגי לא אומר ללמוד רק פסיכולוגיה! המשמעות היא לעשות 60-64 נ"ז בפסיכולוגיה (במקום 56 נ"ז) ולהשלים את שאר נקודות הזכות מחוגים שונים במדעי החברה ל-120 נ"ז. על מנת לעבור לחד חוגי, יש לעבור את דרישות שנה א' בשני החוגים בו אתם רשומים (גם בחוג שאתם מתכוונים לעזוב). לפרטים נוספים על המעבר לחד-חוגי יש לפנות למזכירות הפקולטה למדעי החברה.
מה זו עבודה מעשית טיפולית?
תלמידי שנה ב' וג' רשאים לבחור בקורסי עבודה מעשית, במסגרת קורסי הבחירה בפסיכולוגיה. קורס זה מאפשר התנסות חוויתית בסביבה טיפולית. הסטודנטים ישתלבו כחונכים טיפוליים במסגרות טיפוליות ושיקומיות בתחום בריאות הנפש ויוכלו להכיר את אופייה של העבודה והסביבה הטיפולית. הסטודנטים יחנכו באופן פרטני ילד/ה פעמיים בשבוע, כשעתיים בכל פעם. בנוסף, הסטודנטים יקבלו הדרכה אישית והדרכה קבוצתית במקומות ההכשרה ויוזמנו להשתתף בישיבות הצוות ובדיונים קליניים במקום. הקורס דורש השקעה רגשית רבה והשקעה בזמן. הוא אמור לאפשר לסטודנטים המעוניינים בכך, לבחון עצמם בשדה הטיפולי. הקבלה לקורס מותנית בראיון אישי במחלקה ובראיון במקום ההכשרה. הראיונות במחלקה יערכו במהלך יולי-אוגוסט.
מה זו עבודה מעשית מחקרית?
קורס זה מיועד לתת לתלמידים המעוניינים בכך הזדמנות להתנסות בעבודת הפסיכולוג למעשה, ולא רק להלכה בהיבט המחקרי. התלמידים יעבדו באחת המעבדות או במסגרת אחד המחקרים המתבצעים במחלקה לפחות 4 שעות בשבוע, ויקבלו הדרכה מהמורים העוסקים בכך. התנסות זו פתוחה לתלמידי שנים ב' וג'. הציון ייקבע ע"ס הדרכה ועבודה. הרשמה לקורס תתבצע לאחר קבלת אישור ממרצה. בתחילת השנה מתפרסמים הנושאים השונים בהם ניתן לעשות עבודה מעשית באותה שנה, וכן שעת מפגש ראשונה עם המרצה. הציון בקורס נקבע על סמך הדרכה ועבודה. השתתפות בעבודה מעשית מחייבת גם כתיבת עבודה סמינריונית במסגרת זו ומזכה ב-4 נ"ז נוספים ובציון נפרד, סה"כ 8 נ"ז (קורס עבודה מעשית 4 נ"ז + עבודה סמינריונית 4 נ"ז).
האם ניתן לעשות גם עבודה מעשית מחקרית וגם עבודה מעשית טיפולית?
במסגרת קורסי הבחירה, רשאים תלמידי הבוגר להשתתף הן בקורס "עבודה מעשית מחקרית" והן בקורס "עבודה מעשית טיפולית" ונקודות הזכות של שני הקורסים תחושבנה במניין הנקודות לתואר. יחד עם זאת, יש לשים לב כי לא ניתן להשתתף בשני קורסים אלה יחד בשנת הלימודים השנייה לתואר. ניתן בשנה ג' ללמוד את שני הקורסים במקביל באותה שנת לימודים
איך מוצאים מנחה לעבודה סמינריונית?
בכדי לקבל שיבוץ למנחה לעבודה הסמינריונית עליכם למלא את טופס השיבוץ האינטרנטי (למילוי לחצו כאן) עד שבועיים מתחילת סמסטר א'.
איך אפשר לקבל המלצה ממרצה במחלקה?
על מנת לקבל המלצה עניינית ממרצה במחלקה, צריך שמרצה יכיר אתכם ואת יכולותיכם באופן אישי. היכרות כזו נעשית בדרך כלל במסגרת עבודה במעבדה / עבודה מעשית מחקרית, עבודה סמינריונית או קורס בחירה מצומצם בו אתם בולטים במיוחד.
איך אפשר לקבל המלצה "מהשטח"? איפה אפשר לעבוד / להתנדב?
המלצה ממקומות עבודה טיפוליים ניתנת לאחר שעבדתם או התנדבתם במקום לאורך זמן. המלצה זו חשובה למי שמתעתד להירשם לתארים מתקדמים טיפוליים. ניתן למצוא הצעות עבודה / התנדבות על גבי לוח המודעות של החוג וכן באתר שתיל: www.shatil.org.il .
כמו כן ניתן להירשם לקורס "עבודה מעשית טיפולית" בשנים ב' או ג' (ראו להלן). שימו לב שאין יתרון בקבלת המלצה דווקא מקורס זה ולא מכל עבודה / התנדבות אחרת שתעשו. שימו לב שמקום העבודה רציני ובעיקר שניתנת לכם הדרכה. ישנן אוניברסיטאות הדורשות כי ההמלצה תהיה מפסיכולוג או עו"ס קליני. התעדכנו באתרי האוניברסיטאות השונים.
מהו מבחן המתא"ם? מתי כדאי לעשות אותו?
מבחן המתא"ם (מבחן לתארים מתקדמים) הינו מבחן כלל ארצי והינו דרישת חובה לקבלה לתואר שני בכל המגמות ובכל מוסדות הלימוד בארץ. המבחן כולל פרק של ידע והבנה בשיטות מחקר ופרק של הבנת טקסים מדעיים בפסיכולוגיה. המבחן מתקיים פעם בשנה בסביבות ספטמבר-אוקטובר. שימו לב כי אם ברצונכם להמשיך לתואר שני מיד אחרי התואר הראשון, תצטרכו לגשת למבחן בין שנה ב' לג'. יש בכך יתרונות וחסרונות. יש סטודנטים המעדיפים את האפשרות להמשיך מיד ללימודים מתקדמים וכן את האפשרות לגשת שוב בסוף שנה ג' (אם לא קיבלו ציון גבוה מספיק בפעם הראשונה). עם זאת, יש סטודנטים שמרגישים שהם צריכים חופש בין שנה ב' וג', והלימודים למתא"ם יוצרים רצף של לימודים עמוס למדי. פרטים נוספים על בחינת המתא"ם ניתן למצוא באתר המרכז הארצי לבחינות והערכה.
מהי חובת ההשתתפות בניסויים בשנה א'?
תלמידי שנה א' מחויבים בהשתתפות ב-10 שעות של ניסויים. בפרט, יש לצבור 40 נקודות קרדיט של השתתפות בניסויים. כל נקודה שקולה לרבע שעת השתתפות בניסוי. חובה זו היא תנאי מעבר לשנה ב', ולכן יש להקפיד ולסיים את ההשתתפות בניסויים עד תום שנה א'.
ניתן להשתתף גם בניסויים המוצעים במסגרת חוגים אחרים (כמו מנהל עסקים וחינוך), עד למקסימום של שעה אחת. כלומר, 9 מתוך 10 שעות ההשתתפות בניסויים חייבות להיות במסגרת הניסויים הנערכים במחלקה לפסיכולוגיה.
תלמידים שנדרשים להשתתף בניסויים גם בחוג השני שלהם, יצטרכו להשתתף בניסויים נוספים במסגרת החוג לפסיכולוגיה. במקרה זה, המחלקה לפסיכולוגיה דורשת השתתפות ב-8 שעות של ניסויים (כלומר, על תלמידים אלו לצבור 32 נקודות קרדיט במסגרת פסיכולוגיה, בנוסף לנקודות הנדרשות מהם בחוג השני).
הרשמה לניסויים מתבצעת באתר experiments.huji.ac.il
מהי מדיניות חזרה על קורסים?
תלמיד יוכל לחזור על שני קורסים בלבד במהלך לימודיו לבוגר ובשנה העוקבת בלבד, בתנאי שהקורס מתקיים. על התלמיד לחזור ולרשום מראש את הקורס בטופס הלימודים. תלמיד לא יוכל לחזור על אותו קורס יותר מפעם אחת במהלך לימודיו לתואר.